Over het koor

Over het koor

Artistieke leiding

De artistieke leiding van het Tiels Madrigaal Koor ligt bij Gonny van der Maten.

Lees meer over haar.


De partijen

Het Tiels Madrigaal Koor heeft rond de 25 leden; sopranen, alten, tenoren en bassen.

De muziekkeuze is steeds op deze samenstelling gebaseerd, met af en toe 6- tot 8-stemmige

stukken.


Uitvoeringen

Het koor geeft regelmatig concerten; elk jaar op palmzondag het passieconcert en op 4 mei

medewerking aan de dodenherdenking.

Daarnaast geeft het TMK in het najaar meestal een concert.

foto: Edward van Ameijde


Geschiedenis


Het Tiels Madrigaal Koor is op 18 januari 1966 opgericht door Lies Kock, muziekdocente. Het koor trok al snel een grote groep leden. Niet alleen madrigalen stonden op het programma, ook andere klassieke stukken kwamen op het repertoire.

Dirigent was Frans Visser, die tot in 1970 bleef. Het aantal leden nam na zijn vertrek drastisch af, en in 1971 stond het koor op de rand van de afgrond. Na een tip van lid Henk de Beer benaderde het bestuur Frits Hendrich, die het koor nieuw leven inblies.

Het koor kreeg in de plaatselijke pers prima recensies. In 1976 vond het jubileumconcert ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan plaats met een concert in de Caeciliakapel. Het koor zong uitsluitend madrigalen.

In 1978 zong het koor de Markus Passion van Keiser, waarmee een oude traditie, een passieconcert in Tiel in ere hersteld werd. Tot vandaag de dag staat jaarlijks een passieconcert op het programma.

Kerstconcerten stonden ook regelmatig op het programma, met bijv. de Messe de Minuit van Charpentier in 1981, waaraan het Nationaal Koperkwintet medewerking verleende.

In 1983 voerde het koor samen met toneelgroep de Egelantier de Totentanz van Distler op.Bij het 20-jarig bestaan voerde het koor het Magnificat en Gloria van Vivaldi uit met begeleiding door een professioneel orkest.


Het zilveren jubileum in 1991 vierde het koor met de Petite Messe Solennelle van Rossini. In dat jaar zong het koor ook de Via Crucis van Liszt, wat een schitterende recensie opleverde in de Gelderlander, met als kop: ‘Als een mes door je ziel’.

Een van de hoogtepunten uit de koorgeschiedenis was de uitvoering van de Carmina Burana van Orff in de Agnietenhof in 1993. Een mega-operatie, met veel slagwerk, twee piano’s, een kinderkoor, solisten en de zangers van TMK.


Kenmerkend voor het Tiels Madrigaal Koor is de afwisseling van repertoire. Veel componisten passeerden de revue. In 2001 nam het koor een CD op, Fiori Musicali, ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan. Dat jaar ging ook de website de lucht in.

Naast het jaarlijkse passieconcert en minimaal één ander concert in de loop van het jaar, zingt TMK ook jaarlijks tijdens de dodenherdenking in de St.Maartenskerk.  Het koor zingt dan meestal een drietal stukken, passend bij de herdenking.

De rijke geschiedenis van het koor met originele posters, krantenknipsels en foto's staat beschreven in een kroniek tot en met 2017.

Lees de Kroniek van het Tiels Madrigaal Koor

© Copyright. All Rights Reserved.